Amsterdam, 6 juni 2024 – Het recente ‘Europe CRE 360’-rapport van BNP Paribas Real Estate laat zien dat Nederland zich weet te handhaven met sterke cijfers en trends die zowel nationale als internationale investeerders aantrekken.

Investeringsvolume stijgt
In het eerste kwartaal van 2024 is het totale volume aan commerciële vastgoedinvesteringen in Nederland gestegen naar €1,4 miljard van €0,9 miljard in Q1 2023. Vooral logistiek- en retailvastgoed zagen een flinke toename in investeringen ten opzichte van het uitdagend eerste kwartaal van 2023. De prime yields liggen daarmee nog wel onder het langjarig gemiddelde.

Dit past bij het beeld dat er sterke prime yield correcties in Nederland plaatsvonden in 2022 – in vergelijking met andere Europese markten relatief vroeg. Het afgelopen jaar hield de Nederlandse prime yield gelijke tred met de rest van Europa. Het eerste kwartaal van 2024 laat een voorzichtige stabilisatie zien, een voorbode op de verwachte yield compressie in de loop van 2024.

In de eerste drie maanden nam het investeringsvolume in industrieel en logistiek vastgoed in Nederland toe tot ca. €830 miljoen, een sterk herstel van 77% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2023, waarmee het terugveerde naar het niveau van begin 2022. Het herstel onderstreept het vertrouwen van investeerders in logistiek vastgoed en het strategische belang van Nederland als logistiek knooppunt in Europa.

Aanhoudend stijgende huurprijzen op A-locaties
In het eerste kwartaal van 2024 bleef het investeringsvolume voor kantoren het meest achter. Ten opzichte van de eerste drie maanden van 2023, daalde het investeringsvolume in Q1 2024 met 23% naar €150 miljoen.

Ondanks een licht dalende opname in het eerste kwartaal door het gebrek aan grotere huurtransacties, blijkt de gebruikersmarkt voor kantoren veerkrachtig. De kantorenmarkt in Amsterdam laat sterk stijgende huurprijzen zien voor duurzame kantoren op toplocaties. Door het gebrek aan hoogwaardig aanbod werd in het eerste kwartaal een nieuwe piek bereikt van €550 per vierkante meter per jaar, een stijging van 10% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar.

Dirk den Hollander, Head of Research BNP Paribas Real Estate Nederland: "Nu de inflatie daalt en weer voorzichtig richting de inflatiedoelstellingen gaat, heeft de ECB een eerste renteverlaging aangekondigd. Dit zal een positief effect hebben op de vastgoedmarkt en op den duur zorgen voor terugkerende yield compressie en een herstellend investeringsvolume.

Op korte termijn zijn investeringen op de kantorenmarkt en de logistieke markt sterk gericht op de beste locaties die voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen. Naar verwachting blijft het investeringsvolume in de kantorenmarkt in 2024 achter ten opzichte van de logistieke en residentiële markt."

Vooruitzichten en trends
Na een reeks renteverhogingen heeft de ECB op 6 juni als eerste centrale bank een renteverlaging van 25 bps aangekondigd. Naar verwachting zullen de Federal Reserve (Fed) en de Bank of England volgen met eerste renteverlagingen om de afnemende inflatie te begeleiden. In de tweede helft van 2024 zullen naar verwachting meerdere renteverlagingen volgen.

Door de daling van beleidsrentes zijn de vooruitzichten voor de rest van 2024, ondanks economische uitdagingen, positief. De verwachting is dat het bruto binnenlands product wereldwijd met 2,9% groeit en dat de economische activiteit in de Eurozone door een dalende rente en verbeterende koopkracht in de loop van 2024 aantrekt.

De verwachte rentedalingen zullen het investeringsvolume stuwen, mede gesteund door de sterke fundamentals en de aanhoudende vraag naar hoogwaardige kantoor- en logistieke ruimtes. De prime yields voor zowel kantoren als logistiek vastgoed zullen in 2024 naar verwachting licht dalen.

In een tijd waarin markten wereldwijd met onzekerheden worden geconfronteerd is de Nederlandse vastgoedmarkt nog altijd een baken van stabiliteit en groei. Wereldwijd blijven investeerders de Nederlandse markt zien als een aantrekkelijke en veilige haven voor hun kapitaal.

Michiel Santing, Head of Capital Markets BNP Paribas Real Estate Nederland: “De seinen staan op groen voor een sterk herstel van de industriële investeringsmarkt in 2024. Mede door de samenwerking binnen BNP Paribas kunnen wij goed voorzien in de groeiende vraag vanuit ons pan-Europese netwerk naar Nederlandse investeringen. Om onze cliënten zo goed mogelijk te adviseren in deze aantrekkende markt, hebben wij het team recent versterkt met de benoeming van Quinten Schamhart tot Head of Industrial & Logistics.”

Dirk Den Hollander
Head of Research & Consultant Capital Markets
Download the file
Check this box if you want us to contact you about services we think may be of interest to you.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA